Svečani podpis listine o partnerskem sodelovanju med Občino Gornja Radgona in mestom Bruchsal/Helmsheim v Nemčiji (16. julija 2006)

datum: 26.07.2006

kategorija: Aktualni dogodki

V nedeljo, dne 16. 7. 2006, je bil v nemškem mestu Bruchsal svečani podpis listine o partnerskem sodelovanju med Občino Gornja Radgona in mestom Bruchsal/Helmsheim v Nemčiji. Listino sta podpisala župan Občine Gornja Radgona Anton Kampuš in Bernd Doll, nadžupan mesta Bruchsal/Hemlsheim.
Bruchsal/Helmsheim podpis listine o partnerskem sodelovanju

V času od 15. 09. 2006 do 17. 09. 2006 bo listina uradno podpisana še v Gornji Radgoni.

Podpisa listine se je, poleg delegacije iz Občine Gornja Radgona, udeležil tudi g. Alfred Killer, generalni konzul Generalnega konzulata Republike Slovenije iz Münchna.
Bruchsal/Helmsheim podpis listine o partnerskem sodelovanju
Občinski svet Občine Gornja Radgona je na seji, dne 13.7.2006 tudi potrdil vsebino listine o partnerskem sodelovanju.
Bruchsal/Helmsheim podpis listine o partnerskem sodelovanju

V obrazložitev:
Občina Gornja Radgona in različna kulturna, športna, gasilska in druga društva že od leta 2001 prijateljsko sodelujejo z društvi iz mesta Bruchsal / Helmsheim iz Nemčije.

V šestletnem obdobju so se med občani in različnimi društvi obeh mest stkala številna prijateljstva, partnerske vezi in poslovna sodelovanja.

Ob obisku nadžupana mesta Bruchsal g. Bernda Dolla v Sloveniji, poleti leta 2003, in obisku župana mesta Gornja Radgona, g. Antona Kampuša z uradno občinsko delegacijo v jeseni leta 2004 v Nemčiji, je bilo dogovorjeno, da bo zaradi številnih in intenzivnih sodelovanj med občani obeh mest predvidoma leta 2006 podpisana listina o partnerskem sodelovanju med mestoma.

Vsebino - tekst listine je obravnaval in sprejel tudi mestni svet mesta Bruchsal/Helmsheim na svoji seji, dne 18. 04. 2006.

Po večletnem uspešnem sodelovanju na različnih področjih dela - tako z mestom Bruchsal/Helmsheim, kot tudi z mestom Bad Radkersburg iz Avstrije in mestom Mladenovac iz Srbije - bo tokrat Občina Gornja Radgona prvič podpisala uradno listino o sodelovanju z enim od mest Evropske unije.

Bruchsal/Helmsheim podpis listine o partnerskem sodelovanjuPrevod listine: (Grbi Helmsheima Mesta Bruchsal Občine Gornja Radgona)

Občinski svet Občine Gornja Radgona v Sloveniji, Mestni svet mesta Bruchsal in Krajevni svet mestne četrti Helmsheim v Zvezni republiki Nemčiji so se odločili za uradno partnerstvo med obema mestoma. Mesto Bruchsal je pooblastilo mestni predel Helmsheim, da oblikuje in uresniči to partnerstvo.

Prepričani smo, da bo prijateljsko sodelovanje med obema občinama v korist skupni prihodnosti.

V okviru naših možnosti želimo v miru in svobodi podpirati združevanje Evrope ter ljudi zbliževati v duhu človečnosti in tolerance, da bomo hodili po poti medsebojnega sporazumevanja.

Želimo, da nesrečne vojne v Evropi ostanejo preteklost in da se tovrstne tragedije nikoli več ne ponovijo. Želimo, da gre miroljuben razvoj, brez diskriminacije med narodi, mesti in ljudmi, svojo pot. Z našim delovanjem naj se misel prijateljstva in mesebojnega spoštovanja razširja po Evropi ter pomaga negovati in razvijati stike med obema občinama.

Zato na današnji dan, 16. julija 2006, v kraju Bruchsal-Helmsheim uradno razglašamo partnerstvo med našima mestoma.

Ob tem se svečano zavezujemo, da bomo:
- skrbeli za medsebojno razumevanje v smislu pobratenja evropskih narodov,
- skrbno negovali osebne stike in prijateljstvo med ljudmi,
poglabljali medsebojno povezovanje na vseh področjih javnega življenja,
- skrbeli za izmenjavo interesov na področju kulture, športa in znanosti,spodbujali izmenjavo med šolami, skupinami mladih, društvi in združenji z namenom boljšega spoznavanja in medsebojnega razumevanja v partnerskih srečanjih.

Naše partnerstvo naj pomeni simbolno gesto miru med narodi.

Bernd Doll, nadžupan

in

Anton Kampuš, župan