Ravnanje z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadom ter odgovori na najpogostejša vprašanja pri ločevanju odpadkov

datum: 07.07.2011

kategorija: Sporočilo za javnost

OBVESTILO - Ravnanje z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadom (PDF)

OBVESTILO - Odgovori na najpogostejša vprašanja pri ločevanju odpadkov (PDF)

NAVODILA za ločevanje odpadkov

Več informacij na spletni strani
Saubermacher Slovenija, d.o.o.

* * *

Ravnanje z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadom

Z dnem 1. 7. 2011 je stopila v veljavo Uredba o ravnanju z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadom (Uradni list RS, št. 39/2010). Uredba uvaja obvezno hišno kompostiranje ali ločeno zbiranje kuhinjskih odpadkov in zelenega vrtnega odpada (biološko razgradljivih odpadkov). V ta namen so gospodinjstva od izvajalca javne službe odvoza komunalnih odpadkov iz območja Občine Gornja Radgona, podjetja Saubermacher Slovenija d.o.o., že prejela obvestila, da se lahko vključijo v organiziran odvoz biološko razgradljivih odpadkov, sicer so dolžna te odpadke kompostirati. Ločeno zbiranje biološko razgradljivih odpadkov je bilo uvedeno predvsem iz razloga, da se je med ostalimi odpadki v znašlo tudi do 60 % biološko razgradljivih odpadkov.

Minimalne zahteve za pravilno hišno kompostiranje (priloga uredbe)

 

1. Odpadki, primerni za kompostiranje:

   a) Zeleni vrtni odpad, zlasti:
   - odpadno vejevje,
   - trava,
   - listje,
   - stara zemlja lončnic,
   - rože,
   - plevel,
   - gnilo sadje,
   - stelja malih rastlinojedih živali,
   - lesni pepel;

   b) Kuhinjski odpadki, zlasti:
   - zelenjavni in sadni odpadki vseh vrst,
   - jajčne lupine,
   - kavna usedlina,
   - filter vrečke,
   - pokvarjeni prehrambeni izdelki,
   - kuhani ostanki hrane,
   - papirnati robčki, brisače in papirnate vrečke.


2. Odpadki, ki niso primerni za kompostiranje, so vsi odpadki, ki se v okolju ne razgradijo,  poslabšajo kakovost komposta in vsebujejo nevarne snovi:

   - plastika,
   - steklo,
   - kovine,
   - keramika,
   - kosti,
   - maščobe,
   - ostanki tekstila,
   - vsebina vrečk za sesalce,
   - zdravila,
   - oblanci in žagovina obdelanega lesa,
   - mačji in pasji iztrebki,
   - plenice.


3. Postavitev hišnega kompostnika:

Za postavitev hišnega kompostnika na vrtu izberemo polsenčen ali senčen prostor, zavarovan pred vetrom in lahko dostopen.

Hišni kompostnik naj ima neposreden stik s tlemi in naj bo z vseh strani primerno prezračen. Postavi se ga tako, da ne povzroča motenj (npr. smrad) na sosednjih zemljiščih. Ta osnovna pravila so primerna za vse običajne sisteme, ne glede na to ali so odprti iz lesa ali žičnati ali pa plastični zaprti hišni kompostniki.


4. Tehnika pravilnega hišnega kompostiranja:

Hišni kompostnik mora imeti neposreden stik s tlemi. Osnovna plast zdrobljenih vej poskrbi za dobro zračenje od spodaj in preprečuje zastajanje vode. Za optimalen razkrojni proces je pomembna zadostna ponudba kisika, ki jo dosežemo tako, da se suhi strukturni material (veje in zeleni obrez) in vlažni nestrukturni material (trava, kuhinjski odpadki) vedno med seboj mešajo. Kuhinjske odpadke in ostanke hrane je potrebno takoj prekriti z listjem, zemljo, travo ali rahlo zagrebsti, da preprečimo neprijetne vonjave in ne privabljamo neželenih gostov kot so podgane ali ptiči. V procesu razgradnje, ki poteka pri 50°C-60°C, mikroorganizmi, bakterije in glive proizvajajo humus in hranilne snovi, za kar pa potrebujejo določeno vlago. V času daljše poletne suše je priporočljivo vlaženje kompostnega kupa. Ko je hišni kompostnik poln oziroma po približno pol leta, njegovo vsebino preložimo. S tem ga prezračimo in pospešimo razkroj. Dozorel kompost presejemo s sitom z odprtinami 15 do 20 mm, preostanek uporabimo za nadaljnji razkroj kot strukturni material.

 

NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA PRI LOČEVANJU ODPADKOV

Ali gre tetrapak med papirnate odpadke ali embalažo? Ali žarnica res spada med mešane odpadke? In kam že odvržem palčko za ušesa? Takšna vprašanja se nam porajajo vsak dan, ko stojimo pred košem za ločevanje in s smetjo v roki. V upanju, da bomo lahko poenostavili ločevanje odpadkov in s tem skrajšali čas stanja pred košem, bomo predstavili nekaj najpogostejših zmot.

1.    Palčke za ušesa
Tako samoumevne v vsakdanjiku, da jih včasih sploh pozabimo reciklirati. Največkrat jih zalučamo med mešane odpadke kar v koš v kopalnici. A če pozorno pogledamo, bomo videli, da je palčka sestavljena iz dveh surovin. To je plastična palčka in bombažna kapica. In ker se plastika pri procesu reciklaže predhodno spere z vodo tako tudi odstrani bombažno kapico, ki je občutljiva na vodo. Zato palčke za ušesa spadajo v koš za plastiko oz. po novem v koš za embalažo.

Opomba: v drogerijah se sedaj pojavljajo tudi 100 % razgradljive palčke za ušesa, pri katerih plastični del je sedaj iz slojev tankega papirja. Takšna palčka je popolnoma razgradljiva (popolnoma preverjeno) in jo lahko zavržemo med biološke odpadke.

2. Higienski vložki, otroške plenice
Naj bi bili naravni in koži prijazni, glede na njihov namen. Zato nas večina zmotno misli, da kot odpadki spadajo v koš za biološke odpadke.  Tako plenice, kot tudi higienski vložki so danes za voljo zaščite in udobja vse prej kot naravni. Sestavljeni so iz slojev umetnih mrežic, vpojnih gelov, plastničnih krilc, raztegljivih trakov, ježkov, itd. Zaradi takšne mešanice spadajo uporabljene plenice in vložki med mešane komunalne odpadke.

3. Cigaretni ogorki
Čeprav so cigaretni ogorki razgradljivi, le ti NE spadajo med biološke odpadke. Ti ogorki namreč še zmeraj vsebujejo strupe, kateri bi pri kompostiranju pristali na našem vrtu in posledično seveda na našem paradižniku. Zato ogorke, če že moramo, zavržemo v zabojnik za mešane odpadke.

Če cigaretne ogorke namočimo v vodo, dobimo pesticid. Če ga poškropimo po rastlinah, ga le te ne bodo absorbirale in ga je z rastlin enostavno splakniti z vodo.

4. Papirnati robčki, papirnate brisače, serviete, toaletni papir, vata
Je že res, da so vsi zgoraj našteti v osnovi iz iste primarne surovine, kot je papir (to je celuloza), pa vendarle vsi tovrstni odpadki NE sodijo med papir, temveč med biološke odpadke, saj so vsi razgradljivi. Žepni robec na primer potrebuje za razgradnjo le en deževen dan ali še manj.

5. Tetrapak
Je že res, da je tetrapak v 75% sestavljen iz papirja, ampak vsebuje tudi polietilen (20%) in aluminij (5%). Prav zaradi tega je postopek reciklaže tetrapaka drugačen kot pri papirju. Odpadna embalaža sokov, mleka, omak zatorej spada v zabojnik za embalažo.

6. Celofan
Celofan je množično uporabljen material tako v »darilni« kot tudi v prehrambeni industriji, saj je neprepusten za vlago, bakterije in maščobo.  Nekoč pridobljen iz celuloze, je danes zaradi cenejših alternativ večinoma sestavljen iz plastike (LDPE 4), zato le ta spada v zabojnik za plastiko oz. odpadno embalažo.

7. Jajčne lupine
Narava je poskrbela, da vse kar da, tudi vzame nazaj. Jajčne lupine, ki na videz delujejo kot trd oklep, so popolnoma razgradljive in za kompost koristne, saj so zgrajene iz 95-97% mineralov kalcijevega karbonata (soda), ki se ga tudi sicer dodaja v kompostnik. Ta bi tudi naj odganjal nekatere škodljivce od vašega kompostnika.

8. Olupki citrusov
Po nekaterih navedbah naj lupine citrusov (pomaranče, limone, itd.) ne bi dajali med biološke odpadke, ki so namenjeni za kompostnik, ker bi naj zavirali proces razgradnje in celo preveč zakisali kompost. Izkušnje ljudi pa kažejo ravno nasprotno. Odpadki citrusov razgradnjo še pospešijo in so zelo primerni za kompostnik, saj rastline imajo raje rahlo kislo zemljo.

9. Neuporabna zdravila
Neporabljena zdravila ali tista, ki jim je potekel rok uporabe, so nevarna zdravila. Nevarna so tudi če jih ne zaužijemo. Namreč velikokrat jih ne da bi razmišljali zavržemo kar v koš za mešane odpadke. In tu je težava, saj se aktivnost učinkovin v zdravilih velikokrat ohrani tudi po tem, ko je zdravilo staro ali za nas neuporabno. Učinkovine nato pronicajo v zemljo in tako zastrupljajo našo prst, vodo in posledično tudi naša telesa. Zato stara in neporabljena zdravila spadajo med nevarne odpadke.

10. Ogledalo, porcelan
Ogledalo,  keramika ali porcelan so enako krhka kot steklo. Prav zaradi tega nas večina zmotno misli, da takšni odpadki spadajo v ta zabojnik. Zgoraj našteti vsebujejo številne primesi in jih je zaradi tega težje reciklirati. Zato ti odpadki spadajo v zabojnik za mešane odpadke.

11. Prazna embalaža lakov za lase, sprejev, barv
Laki za lase, sprej deodoranti, barve pod pritiskom in ostali aerosoli so nepravilno odvrženi zelo nevarni odpadki. Kljub temu da so prazni, so že zmeraj pod pritiskom in lahko ob določenih pogojih (npr. izpostavljenost visoki temperaturi) povročijo ekplozijo, zastrupitev ali celo požar. Zato ti odpadki spadajo med nevarne odpadke.

12. Žarnica
Danes je v uporabi mnogo vrst svetilk in žarnic, ki zaradi funkcionalnosti vsebujejo različne pline in elemente kot so merkurij, kalcijev fosfat, aluminij, živo srebro,… Lahko bi sklepali, da zaradi tega neuporabne svetilke spadajo med nevarne odpadke ali celo med steklo. Pa vendarle je možno sijalke in žarnice reciklirati, varčne sijalke celo v 95%, zato tovrstni odpadki spadajo med OEEO (odpadno električno in elektronsko opremo).

Kaj pa vse ostalo?

aluminijasta posoda    kovinski odpadki

avdio in video kasete    mešani odpadki

britvica    mešani odpadki

čevlji    mešani odpadki

darilna vrečka (plastificirana)    mešani odpadki

dežnik    mešani odpadki

gnojila    nevarni odpadki

kabli    kovinski odpadki

kemični svinčnik    mešani odpadki

keramična posoda, okraski    mešani odpadki

keramične ploščice    gradbeni odpadki

klimatske naprave    OEEO

kolo    kosovni odpadki

krzno    mešani odpadki

lastenci    kosovni odpadki

lepilo    nevarni odpadki

lonec     kovinski odpadki

mačji pesek    mešani odpadki

obešalnik za obleke    mešani odpadki

okensko steklo    mešani odpadki

papir za peko    mešani odpadki

pesticidi    nevarni odpadki

pleksi steklo    mešani odpadki

pluta    mešani odpadki

pohištvo    kosovni odpadki

preproga    kosovni odpadki

radiator    kovinski odpadki

razkužilo    nevarni odpadki

razredčilo    nevarni odpadki

smola    nevarni odpadki

smučarski čevlji    kosovni odpadki

smuči    kosovni odpadki

stiropor    mešani odpadki

strup    nevarni odpadki

tapete    mešani odpadki

tekstil    mešani odpadki

termometer    nevarni odpadki

topila    nevarni odpadki

usnje    mešani odpadki

vosek    mešani odpadki

vrečka od sesalca    mešani odpadki

vžigalniki    mešani odpadki

žagovina    biološki odpadki

žebelj    kovinski odpadki

žica    kovinski odpadki

žvečilke    mešani odpadki