Obvestilo za lastnike psov v občini

datum: 04.05.2016

kategorija: Sporočilo za javnost

Aktualna obvestila Občine Gornja Radgona (april 2016) (PDF)

 

OBVESTILO LASTNIKOM PSOV 


Spoštovani lastniki psov v občini, 

v zadnjem obdobju smo prejeli večje število pritožb zaradi psov, ki se prosto gibljejo po cestah, mestnih ulicah, mestnih središčih, kakor tudi na javnih in privatnih površinah v mestu Gornja Radgona in po vaseh izven mesta. Biti lastnik psa je odgovornost, pri tem mora lastnik poskrbeti za zdravje in dobrobit psa, kot tudi za dejanja in morebitno škodo, ki jo njegov pes povzroči. 

Namen tega obvestila je, da vam ponovno predstavimo obveznosti lastnikov in skrbnikov psov, ki izhajajo iz zakonodaje. Po Zakonu o zaščiti živali mora lastnik oziroma skrbnik psa zagotoviti fizično varstvo, tako da je le ta obvezno na povodcu, nevarne pasme psa pa opremiti z nagobčnikom. Z globo 200,00 – 400,00 evrov se kaznuje posameznik, ki kot skrbnik ne zagotovi fizičnega varstva psa. Prosto gibanje psa na javnih površinah lahko za ostale uporabnike teh površin predstavlja določeno nevarnost, še zlasti na cestah in ob cestnem svetu javne ceste je prepovedano puščati živali brez nadzorstva (Zakon o cestah). 

Poleg zgoraj navedenega pa je potrebno še posebej opozoriti tudi na pasje iztrebke, ki predstavljajo veliko nadlogo, tako z vidika higiene in zdravja, kot tudi estetike. Žival ima svoje potrebe in zato pobiranje pasjih iztrebkov na javnih površinah in tudi na privatni zelenici za svojimi psi ni nadležno opravilo, pač pa je to naloga vsakega odgovornega lastnika psa. 

Glede na povečano število prejetih pritožb bo občinsko redarstvo poostreno nadziralo dolžno ravnanje lastnikov oziroma skrbnikov psov. 

Lastnike psov pozivamo, da za svoje ljubljenčke skrbijo odgovorno, poskrbijo za njihovo zdravje, jih imajo zaprte v za to primernih prostorih in ogradah, jih v času sprehodov vodijo na povodcu in ne puščajo njihovih iztrebkov na javnih površinah in privatnih zelenicah (ko lastnik najraje pogleda v drugo smer, ko njihov ljubljenček opravlja svojo potrebo). Samo tako bomo namreč skupaj pripomogli k bolj sproščenim sprehodom in kar je najpomembneje bomo zagotovili varnost rekreativcev, sprehajalcev, starejših občanov, predvsem pa naših/vaših otrok. 

Pes je najboljši človekov prijatelj in v sožitju z ljudmi živi že tisočletja. Zavedajmo se odgovornosti in poskrbimo torej, da bo sobivanje psa in človeka tudi v prihodnosti prijetno. 

Hvala za razumevanje in upoštevanje tega obvestila.