V Gornji Radgoni obeležili 30. obletnico enotnega trga Evropske unije

datum: 29.09.2023

kategorija: Sporočilo za javnost

Sporočilo za javnost - V Gornji Radgoni obeležili 30. obletnico enotnega trga Evropske unije (PDF) (s fotografijami iz otvoritve razstave)

* * *

V Gornji Radgoni obeležili 30. obletnico enotnega trga Evropske unije

Informacijska točka Europe Direct Pomurje; Občina Gornja Radgona; PORA, razvojna agencija Gornja Radgona ter Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona so včeraj 28. 9. 2023 pripravili dogodek namenjen praznovanju 30. obletnice enotnega trga EU.

Dogodek se je pričel z otvoritvijo razstave, ki prikazuje informacije in grafike o evropskem notranjem trgu, ki je bil vzpostavljen 1. januarja 1993 in ki je v Evropski uniji vzpostavil prost pretok blaga, kapitala, ljudi in storitev.

Razstavo sta otvorili Vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, dr. Jerneja Jug Jerše, ter Županja Občine Gornja Radgona, Urška Mauko Tuš, ki sta poudarili pomen notranjega trga tako za Evropo kot za Slovenijo, Pomurje ter Občino Gornja Radgona. Z glasbenima točkama sta otvoritev popestrili tudi Mila in Mara, učenki Osnovne šole Gornja Radgona.

V drugem delu dopoldneva je bila na sporedu okrogla miza na temo čezmejnega sodelovanja, v kateri so sodelovali Vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, dr. Jerneja Jug Jerše, direktor Razvojne agencije PORA Gornja Radgona, dr. Milan Svetec, ter Poveljnik Civilne zaščite Gornja Radgona, Marko Šajnovič.

Osrednji gostje so govorili o vlogi Evropske unije pri spodbujanju in financiranju čezmejnih projektov med Slovenijo in sosednjimi državami ter pri krepitvi regionalne stabilnosti; o tem kako lahko Evropska komisija pomaga pri reševanju konkretnih težav in potreb v Sloveniji in okoliških državah; o glavnih ovirah ter izzivih za čezmejno sodelovanje; o prihodnosti čezmejnega sodelovanja v pomurski regiji ter o tem, kako slovenska civilna zaščita sodeluje s sosednjimi regijami in državami pri načrtovanju in usklajevanju ukrepov v primeru kriznih situacij ter s katerimi izzivi se srečujejo pri izvajanju čezmejnih operacij v primeru naravnih nesreč ali drugih izrednih dogodkov.

V sklopu razprave so osrednji gostje govorili tudi o tem, kako spodbuditi državljane, da se vključijo v čezmejne projekte in aktivnosti, ter o tem, kako lahko posamezniki in lokalne skupnosti prispevajo k čezmejnemu sodelovanju.

Razstavo o enotnem trgu si lahko do konca leta ogledate na obrežju reke Mure na lesenem paviljonu v Gornji Radgoni.