Informacija o kvalifikacijskem UEFA turnirju za moške selekcije U-19 na TŠC Gornja Radgona v mesecu marcu 2024

datum: 05.04.2024

kategorija: Sporočilo za javnost

 

INFORMACIJA O USPEŠNI IZVEDBI DOGODKA

KVALIFIKACIJSKI UEFA TURNIR za moške selekcije U-19 v Gornji Radgoni na TŠC Trate, Gornja Radgona,  v dneh 20., 23. in 26. marec 2024

V drugi polovici meseca marca smo v Občini Gornja Radgona, natančneje na TŠC Tratah gostili nogometne reprezentance Španije, Avstrije in Kosova, ki so se medsebojno pomerile za uvrstitev na Evropsko prvenstvo za fante do 19 let. Z velikim ponosom objavljamo krajši prispevek, katerega avtor je Jurij Husar, zaposlen kot vodja in mentor še šestim zaposlenim v Zavodu Zmoremo, ki z veseljem in predanostjo svojemu delu skrbijo za športne objekte in površine v lasti lokalne skupnosti. Vljudno vabljeni k branju.

»Med 20. in 26. marcem je v Gornji Radgoni, na TŠC Trate, potekal kvalifikacijski turnir skupine 1, elitnega razreda za moške, selekcije U-19. Turnir je potekal v soorganizaciji Nogometne zveze Slovenije in Občine Gornja Radgona, pod budnim očesom glavnega UEFA delegata iz Francije in dveh UEFA opazovalcev iz Bosne in Hercegovine ter Irske.  Pri nas so gostovale reprezentance Avstrije, Kosova in Španije, Slovenija pa je, z vsemi omenjenimi reprezentancami, tekme odigrala v Lendavi. Zmagovalec skupine 1 se je neposredno uvrstil na Evropsko prvenstvo za moške U-19, ki bo letos poleti potekalo na Severnem Irskem. Pomembnost dogodka je narekovala, da se je že v začetku meseca februarja opravilo prezračevanje  travne ruše, v sredini februarja pa je podjetje, HORTEK Boštjan Peček s.p., izvedlo še globinsko zračenje (vertidrain) in prvo pomladno gnojenje, kmalu zatem pa tudi drugo. Izpostaviti velja podatek, da je na tem tekmovalnem nivoju normativ višine trave med 22 in 27mm, kar se je z nekaj korekcijami tudi doseglo, tako da se je med trajajočim turnirjem 9 krat pokosilo travno rušo. Pred prvo tekmo med reprezentancama Avstrije in Kosova je bil, s strani glavnega UEFA delegata g. Patricka Wattebleda iz Francije, opravljen obvezen ogled igralne površine ter vseh spremljajočih prostorov, ki so bile na tekmah v uporabi. Poskrbeti je bilo potrebno še za markiranje igrišča (in to štirikratno), izobešanje zastav, nameščanje kotnih zastavic, namestitev semaforja, označbe prostorov, zagotoviti 8 pobiralcev žog (mladih domačih nogometašev), angleško govorečega "speakerja", odvrteti himne obeh reprezentanc na posamezni tekmi, zagotoviti redarsko službo in medicinsko osebje. Po besedah delegata so se vse na občino prenesene organizacijske naloge opravile z odliko. Vse tri tekme skupaj si je ogledalo preko 1200 ljudi; za lažjo predstavo - na vsaki tekmi sta bili tribuna in stojišče polno zasedeni. Kot zanimivost velja omeniti, da je bil med gledalci tudi gledalec iz Združenih držav Amerike, iz skoraj 7000 km oddaljenega New Yorka. Zagotovo pa je največ pozornosti na turnirju pritegnila reprezentanca Španije, katere člani so že znani mladi nogometni zvezdniki: Hector Fort (Barcelona), Marc Guiu (Barcelona) in Yarek Gasiourowski (Valencia).

Reprezentanca Španije je na koncu osvojila prvo mesto v skupini 1 in se tako uvrstila na Evropsko prvenstvo.«

Na koncu je Jurij Husar še zapisal: »Osebno in v imenu Zavoda Zmoremo bi se rad zahvalil vsem, ki ste kakorkoli pripomogli pri izvedbi tega turnirja, predvsem Nogometni zvezi Slovenije, Občini Gornja Radgona, ŠNK Radgona in vsem gledalcem, ki ste bili priča temu velikemu dogodku, v našem malem mestu, kot je Gornja Radgona.«

Mi pa dodajamo, da brez izjemno opravljenega dela zaposlenih Zavoda Zmoremo, kot prav vsakič do sedaj, našega Turistično športnega centra Trate in naše lokalne skupnosti na evropskem, pa tudi svetovnem, nogometnem zemljevidu ne bi bilo. In prilagamo še rezultate tekem v Gornji Radgoni in Lendavi, kjer so igrali naši fantje.

Rezultati tekem v Gornji Radgoni:
20.03. KOSOVO - AVSTRIJA 1 : 0
23.03. ŠPANIJA - KOSOVO 2 : 1
26.03. AVSTRIJA - ŠPANIJA 1 : 2

Rezultati tekem v Lendavi: 
20.03. ŠPANIJA - SLOVENIJA 1 : 1 
23.03. AVSTRIJA - SLOVENIJA 2 : 0
26.03. SLOVENIJA - KOSOVO 2 : 0 

20240326 115608

Ostale fotografije (PDF)