Meja na reki - Grenze im fluss od 19. - 28. julija 2002

datum: 18.07.2002

kategorija: Sporočilo za javnost

PROGRAM

PETEK, 19. JULIJ 2002
18:00 Most čez reko Muro v G.Radgoni:Otvoritvena slovesnost: govornik Paul Blaha, pihalna orkestra iz Bad Radkersburga in Gornje Radgone izvajata skladbo Michaela Rüggebergerja „Himna prireditve", nastopajo pa še: folklorne skupine iz Madžarske, Slovenije, Hrvaške in Avstrije ter skupina KATICE.
V nadaljevanju: otvoritveni koncert na dvorišču Kompasa s skupino KATICE in Tamburaškim orkestrom Cirkovci

SOBOTA, 20. JULIJ 2002
10.00 Prostori v Kulturhof Johannes Aquilla B.Radkersburg: Fotografska razstava Friedl Kubelka - Portreti skozi leta Dorothea Wimmer, Boris Jaušovec: 10 dnevna vojna v Gornji Radgoni
Otvoritveni nagovor: Dr. Maren Gröning (Albertina)
Razstava bo odprta vsak dan od 10.00 - 17.00 ure
18.00 Oder na Glavnem trgu v Bad Radkersburgu: Otvoritev Glasbenega mosta: Pesmi Matthiasa Kempfa in Martina Madera
20:00 Oder na glavnem trgu Bad Radkersburg: "Jaz ljubim gledališče - vendar ne grem tja" presenečenje
22:00 Gostišče Türkenloch B.R. Koncert: Matthias Kempf, vokal, kitara,Martin Mader, klavir

NEDELJA, 21. JULIJ 2002
11.00 B.Radkersburg: Otroška maša
19.30 Kulturni dom G.Radgona: Gostovanje Drame SNG Ljubljana „Ritter, Dene, Voss" Thomas Bernhard

PONEDELJEK, 22. JULIJ 2002
10:00 Otroški vrtec Bad Radkersburg: Pričetek otroške delavnice „Bilo je nekoč..."
Vodstvo: Mareile Geisler. Delavnica traja do 28.julija
18:00 Oder na Glavnem trgu v Bad Radkersburgu: Glasbeni most: Romska skupina LANGA iz Mur. Sobote
20:00 Dvorana finančnega urada B.R.: Gledališki projekt z teksti različnih avtorjev
21.00 Dvorišče Kompas Gor. Radgona: Koncert romske skupine LANGA iz Mur. Sobote

TOREK, 23. JULIJ 2002
18:00 Oder na Glavnem trgu v Bad Radkersburgu: Glasbeni most: Madžarska skupina "PATYI"
20:00 Kulturni dom G.Radgona: "DEVET ŽENSK" - kabaret, gostovanje gledališča iz Madžarske

SREDA, 24. JULIJ 2002
18:00 Oder na Glavnem trgu v Bad Radkersburgu: Glasbeni most: „Kohelet"
20:00 Dvorana finančnega urada, Bad Radkersburg: „Tebi z ljubeznijo in dušo - Ti pes". ljubezenska zgodba, bereta Herbert Föttinger in Sandra Cervik iz pisem Arthurja Schnitzlerja in Adele Sandrock

ČETRTEK, 25. JULIJ 2002
10:00 - 13:00 Prostori v Kulturhof Johannes Aquilla B.Radkersburg - simpozij: „Pozabljeni Evropejec"
18:00 Oder na Glavnem trgu v Bad Radkersburgu: Glasbeni most: „Dobrek Bistro"
20:00 Oder na Glavnem trgu v Bad Radkersburgu: Arleccino & Co. Iniciativa Pavlove hiše
22:00 Koncert v gostišču „Türkenloch"B.R.: Dobrek Bistro

PETEK, 26. JULIJ 2002
10:00 - 13:00 Nadaljevanje simpozija: „Pozabljeni Evropejec"
18:00 Oder na Glavnem trgu v Bad Radkersburgu: Glasbeni most: (skupina še ni izbrana)
20:00 Kult. dom G. Radgona: "The Maiden Leap", gostovanje lutk. gledališča iz Zagreba (za odrasle)

SOBOTA, 27. JULIJ 2002
10:00 - 13:00 Nadaljevanje simpozija: „Pozabljeni Evropejec"
18:00 Oder na Glavnem trgu v Bad Radkersburgu: Glasbeni most: Glasbena skupin BELFAST FOOD iz Hrvaške
20:00 Kulturni dom Gor. Radgona: "V družinskem vrtu" nemi film - projekt z Bratkom Bibičem
21.00 Dvorišče Kompasa v Gor. Radgoni: Koncert skupine BELFAST FOOD iz Hrvaške

NEDELJA, 28. JULIJ 2002
14.00 Prevoz s čolni po reki Muri od G.Radgone do Veržeja.
17:00 Predstavitev otroške delavnice „Bilo je nekoč..."
v nadaljevanju: Zaključek prireditev z glasbo Doris Audetat
Organizacija: Organizacijski odbor pri Občini Gor. Radgona ter soorganizatorji iz Avstrije.
Organizatorji si pridržujejo pravico do spremembe programa. Spremljajte obvestila v dnevnih obvestilih. Za vožnjo po reki Muri do Babičevega mlina v Veržeju se je potrebno predhodno prijaviti v TIC-u Gor. Radgona tel..: 02 564 82 40 (cena predv.: 3.000,00 SIT).

VSEBINA PROGRAMA IN OPIS IZVAJALCEV

PETEK, 19. JULIJ
Otvoritvena slovesnost bo tudi tokrat potekala na mostu čez reko Muro na mednarodnem mejnem prehodu v Gor. Radgoni in sicer v petek 19. julija ob 18.00 uri. Slavnostni govornik bo Paul Blaha, ki bo govoril v slovenskem in nemškem jeziku. Sodelovala bosta pihalna orkestra iz Gor. Radgone in Bad Radkersburga, ki sta za to priložnost naštudirala skladbo Michaela Rüggebergerja "Himna Meji na reki", sodelovale bodo še folklorne skupine iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Madžarske ter vokalna skupina KATICE iz Slovenije.
Po otvoritvi bo sledil koncert skupine KATICE in Tamburašev iz Cirkovcev na dvorišču Kompasa pri mejnem prehodu v Gor. Radgoni.
Paul Blaha je rojen v Mariboru leta 1925 kot sin Avstrijca in Slovenke. Od leta 1954 živi na Dunaju. Deloval je pri številnih časopisih in revijah saj je bil dolga leta novinar, kritik in redaktor. Od leta 1979-1987 je bil direktor dunajskega Volkstheatra. Sedaj je Blaha predsednik avstrijske združbe za kulturno politiko.
TAMBURAŠKI ORKESTER CIRKOVCI
Člani tamburaške skupine Cirkovce prihajajo iz osrčja Dravskega polja. Orkester je bil ustanovljen leta 1975, na pobudo gospe Mare Urih in gospoda Antona Brgleza. Prvi dirigent je bil Drago Klein, ki orkester vodi še danes, vmes pa ga je nekaj časa vodil Peter Krajnc. V prvi zasedbi je igralo l6 članov. Z resnim delom se je orkester kar hitro začel vzpenjati, udeleževal se je raznih revij, nastopal po Sloveniji in tujini. Leta 1983 je doživel svoj vrhunec, saj je zastopal Republiko Slovenijo na največjem festivalu nekdanje Jugoslavije v Osjeku. Igrala se je predvsem tamburaška glasba.
Orkester po 25-ih letih ne igra več samo resne tamburaške glasbe, ampak se je usmeril predvsem na priredbe znanih evergrinov v modernih izvedbah v sodelovanju z različnimi solisti. Sedaj šteje orekster 16 članov, ko se jim pridružijo solisti pa jih je seveda več. Z njimi večkrat zaigra flavta, saksofon, trobenta, električna kitara, klarinet itd. Orkester sestavljajo v glavnem mladi ljudje, povprečna starost je nekje okrog petindvajset let.
VOKALNA SKUPINA KATICE
Katice pojejo slovenske ljudske pesmi. Zajemajo iz izročila vseh slovenskih pokrajin, tudi tistih na robovih slovenskega narodnostnega ozemlja (Koroška, Rezija, Istra),kjer ga navdihujejo močni vplivi sosednjih kultur.
Pesmi ponavadi poiščejo v knjigah, poslušajo stare originalne posnetke ali jih slišijo peti v živo. Nato jih po svoje interpretirajo, v skladu z njihovim pogledom na svet. Rade pojejo tudi priredbe. Veliko jih je za njih napisal istrski etnomuzikolog in godec Dario Marušič.
Pele so že pri Akademski folklorni skupini France Marolt. Muzikolog Julijan Strajnar jih je vneto spodbujal, da bi pele še več in še bolje, in leta 1992 so ustanovile samostojno pevsko skupino.
Nastopale so na vrsti pomembnih državnih proslav, na festivalih ljudske glasbe v Sloveniji in v tujini, otvarjale kongrese in sodelovale z mnogimi drugimi glasbeniki: Magnificom, Predinom, skupino Laufer, Gojcem, Tamburasi iz Dragatuša, orkestrom Mandolina, AFS France Marolt, Kurjo kožo, Tolovajem Matajem, PZ Lipa, Vladom Kreslinom in Malimi bogovi. (povzeto iz njihove spletne strani).

SOBOTA, 20.JULIJ
Otvoritev fotografske razstave v Kulturhof Johannes Aquilla v Bad Radkersburgu:
Razstavljajo trije avtorji in sicer: Friedl Kubelka - Portreti skozi leta. Fotografirala je svojo mamo skozi določeno daljšo obdobje, v vseh mogočih situacijah.
Boris Jaušovec - 10 dnevna vojna v Gor. Radgoni. Kot novinar mariborskega Večera je pripravil obsežno zbirko fotografij iz svojega rojstnega mesta.
Dorothea Wimmer - Lastni portreti skozi leta.
Otvoritev razstave bo pripravila dr. Maren Gröning, ekspertka za fotografijo iz dunajske Albertine.
Razstava bo odprta vsak dan od 10.00 - 17.00 ure v času prireditev.
Glasbeni most na Glavnem trgu v Bad Radkersburgu bo vsak večer ob 18.00 uri.
V soboto bosta nastopila Matthias Kempf in Martin Mader - mlada avstrijska glasbenika, ki bosta izvajala mešan program - tako lastne kot tudi tuje skladbe.
Nastopila bosta tudi v večernem programu v gostišču Türkenloch v Bad Radkersburgu.

NEDELJA, 21.JULIJ
Drama SNG Ljubljana - gostovanje s predstavo "RITTER, DENE, VOSS"
Thomas Bernhard
Ritter, Dene, Voss
Prva slovenska uprizoritev
Premiera: 08. septembra 2001

Prevajalka: Katarina MARINČIČ
Režiser: Dušan MLAKAR
Dramaturginja: Darja DOMINKUŠ
Scenografinja: Sanja JURCA AVCI
Kostumografinja: Alenka BARTL
Lektorica: Majda KRIŽAJ
Zasedba vlog:
Igor SAMOBOR - Voss
Milena ZUPANČIČ - Dene
Silva ČUŠIN - Ritter

Thomas Bernhard (1931-1989) je eden najbolj kontroverznih avstrijskih pisateljev. Še leta po smrti povzroča razburjenje in vnaša v javnost nemir. Le malo avtorjev je ustvarilo tako neizprosno kritično podobo svojih rojakov in njihovega samozadovoljnega načina življenja.
V drami Ritter, Dene, Voss, 1984, si je za izhodišče vzel izsek iz življenja znamenitega filozofa Ludwiga Wittgensteina. Razstrojeni Ludwig, ki se iz sanatorija za duševne bolezni vrne v osovraženi dom k sestrama, s katerima živi v zapletenem in težavnem razmerju, je vse prej kot idealizirana podoba enega najbolj citiranih mislecev 20. stoletja. Pod površino meščanske urejenosti in tradicije v družinskem domu divjajo zatajevane strasti, vsakršne travme in zamere, predvsem pa nepremagljiv občutek odsotnosti smisla. V skladu s temeljno Wittgensteinovo mislijo, da je še pomembneje kot govoriti o stvareh o njih molčati, je tudi Bernhardov filozof prej anti-filozof, travmatični skeptik, čigar svoboda in prekletstvo je v doslednem zavračanju meščanske navlake, tako miselnosti in lažnih vrednot kot predmetov in ritualov, ki so nadomestili resnično življenje.
Bernhardov svojski jezik, ki bolj spominja na slapove besed in vrvenje misli kot na običajen dialog, pa ne označuje le oseb, temveč z ironičnim samozavedanjem ubeseduje vso muko njihove konfliktne soodvisnosti v neizpolnjenem bivanju na meji med sovraštvom in incestom.

Naslov: www.sngdrama-lj.si

PONEDELJEK, 22. JULIJ
"Bilo je nekoč…" otroška gledališka delavnica pod mentorstvom Mariele Geisler. Delavnica je namenjena šolskim otrokom iz obeh strani meje. Spoznavali bodo tekste in se jih tudi naučili ter na koncu prireditev v nedeljo 28. julija predstavili na Glavnem trgu v Bad Radkersburgu.
Glasbeni most: nastop romske etno skupine LANGA iz Mur. Sobote. Skupina je nastopila lansko leto na Drugi godbi v Ljubljani in postaja vse bolj znana na širšem slovenskem prostoru.
Nastopili bodo tudi na večernem koncertu na dvorišču Kompasa v Gor. Radgoni.
Ciganska etno skupina LANGA (Plamen) iz Murske Sobote (oziroma okoliških vasi) obstaja od leta 1997. Je ena redkih, če ne sploh edina skupina avtohtonih Romov v Sloveniji, ki izvaja romsko tradicionalno predvsem pa lastno avtorsko romsko glasbo.
Gonilno jedro skupine sta brata Mišo in Jože Kontrec, ki sta ključna vokalista in aranžerja, Mišo pa je tudi avtor večine skladb in besedil.
Doslej je skupina Langa izdala dve kaseti (leta 1998 in leta 2000 Ciden Rouma - Zaigrajte, Cigani), pripravlja pa tretjo.
Brata Kontrec in violinist Mario Horvat so profesionalni glasbeniki in kot skupina LANGA nastopajo po različnih lokalih Pomurja in Štajerske. Za druge nastope in snemanja se jim pridružita še dva glasbenika, tako da skupino sestavljajo:
MIŠO KONTREC, tarabuka, vokal
JOŽE KONTREC, kontra bas, vokal
MARJAN ORNIK, kitara, vokal
ŠTEFAN PIČI, harmonika
VASKO ATANASOVSKI, sopran sax
HORVAT IVAN, violina
SMRT. VIDETI. ISKATI. - je naslov lastne produkcije festivala, ki bo predstavljena v dvorani finančnega urada v Bad Radkersburgu. Tekste različnih avtorjev je mlad režiser gledališča Josefstadt iz Dunaja Johannes Gleim priredil za igralko Gerti Drassl.

TOREK, 23. JULIJ
Glasbeni most: nastop madžarskega kvarteta "PATYI" s plesalko Eriko Patyi.
Predstavili bodo madžarsko tradicionalno glasbo in plese.
Zoltan Patyi je glasbenik in plesalec ljudske glasbe in plesov. Kot plesalec je s svojo ženo nastopal že po vseh evropskih državah in tudi v ZDA.
"DEVET ŽENSK" - gostovanje gledališča iz Budimpešte v kulturnem domu Gor. Radgona. Devet mladih igralk bo plesalo in prepevalo. Nastopajo solo, v duetih ali v kvartetih. Gre za kabaretno predstavo, ki nas bo popeljala v zlato obdobje dvajsetih let.

SREDA, 24. JULIJ
Glasbeni most: nastop skupine KOHELET 3. Skupina je že nastopala na teh prireditvah, letos se predstavlja drugič. Izvajajo glasbo iz vzhodne Evrope. Gojijo glasbeno tradicijo judovske kulture. Tako bomo slišali romsko glasbo, glasbo iz Makedonije, Ukrajine, Bolgarije…..
"Tebi z ljubeznijo in dušo - ti pes" - ljubezenske zgodbe iz pisem Arthurja Schnitzlerja in Adele Sandrock bereta Herbert Fötinger in Sandra Cervik.
Dvorana finančnega urada v Bad Radkersburgu.
Oba izvajalca sta znana avstrijska gledališka in filmska igralca.

ČETRTEK, 25. JULIJ
Simpozij "POZABI - SPOMINJATI IN POZABITI". V prostorih Kulturhof Johannes Aquilla v Bad Radkersburgu bo potekal trodnevni simpozj na katerem bodo sodelovali znani strokovnjaki: Susanne Baranyai (društvo Romov), doc.unv.dr. Gerhard Benetka (psiholog), dr. Laszlo F.Földenyi (pisatelj-Madžarska), Feri Lajinšček (pisatelj- Slovenija), Ludwig Laher (pisatelj), mag. Beatrix Vreca (vodja muzeja v Bad Radkersburgu). Moderatorka bo dr. Isabella Zuppanz, prevajalka pa Vesna Kondrič.
Glasbeni most: nastop poljske skuppine "DOBREK BISTRO", ki je pravtako že sodelovala na tem festivalu.
Izvajali bodo latinsko ameriške ritme poleg tega pa tudi glasbo Balkana. Zvečer bodo nastopili še v gostišču Türkenloch.
"ARLECCHINO & CO." - predstava v produkciji Pavlove hiše in društva 7. člen.
Izvajalca sta Franz Blauensteiner in Rezka Theresia Kanzian. Oba sta umetnika s številnimi odigranimi vlogami v različnih gledaliških skupinah podobnih kot so pri nas Ana Monro itd.

PETEK, 26.JULIJ
Kulturni dom Gornja Radgona - gostovanje hrvaškega lutkovnega gledališča za odrasle s predstavo "THE MAIDENS LEAP".
Zgodba govori o hrvaški umetnici Slavi Rankaj, ki je bila gluhonema in je umrla z 29- leti. Njena umetniška dela so bila priznana šele po smrti.
V predstavi nastopa Kruna Tarle, ki je ustanoviteljica več eksperimentalnih lutkovnih skupin v Zagrebu kjer deluje že 10 let.

SOBOTA, 27. JULIJ
Glasbeni most in dvorišče Kompasa: nastop hrvaške glasbene skupine BELFAST FOOD.
Trojka okoli katere se je zbral današnji BELFAST FOOD (Hrvoje Hodak - vokal, ak. kitara, tin whistles, irske gajde; Sebastian Mavrić - violina, mandolina; Marko Anić - harmonika, flaute, ak. gitara, trombon, vokal) deluje od 1992. leta (takrat pod nazivom IMA TU NESHTO).
Navdahnjeni z irsko glasbo, so vnesli vplive izvajalcev kot so THE CHIEFTAINSA in DUBLINERSA, THE POGUESA, a zahvaljujoč prijateljskim zvezam s dublinskim Irish Folk Societyem, so zbrali zavidljiv notni in zvočni materijal.
Z razširitvijo ansambla do števila šest (Erik Malnar - el. gitara, ak. gitara, banjo, vokal; Alen Širola - bas, mandolina, ak. gitara, vokal; Bobo Grujičić - bobni bodhran, saxofon), so razširili svoje delovanje in na irski folk nadgradili energijo močnega rock zvoka.Naslov: www.belfastfood.com
Kulturni dom Gor. Radgona: "V DRUŽINSKEM VRTU" filmska predstava nemega filma ob glasbeni spremljavi avtorja Bratka Bibiča.
Gre za 45 min dolg nemi film na videu. Bratko Bibič je znan slovenski komponist in izvajalec. Je sodeloval na številnih mednarodnih festivalih, snema pa tudi kratke eksperimentalne in igrane filme.

NEDELJA, 28.JULIJ
Vožnja s čolni po reki Muri od Gor. Radgone do Veržeja (Babičev mlin). Vožnja bo izvedena, če bo vsaj 40 - 50 oseb. Cena prevoza bo približno 3.000,00 SIT, organiziran bo prevoz nazaj v Radgono z avtobusom. Prijave sprejema turistična pisarna v Gor.Radgoni, tel.: 02 564 82 40. V slučaju slabega vremena, vožnja odpade.


Kontaktne osebe: Roman SLUGA, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, območna izpostava Gor. Radgona, Partizanska 25, tel: 02 564 94 63, GSM: 041 741 183, e-mail naslov: roman.sluga@slkd.si.Turistična pisarna Gor. Radgona, Partizanska 7 (poleg kulturnega doma): tel.:
02 564 82 40 - kontakna oseba: Nada GOLOB.