Obvestilo - pojasnilo izvajalca glede izvajanja zimske službe in čiščenja pločnikov v mestu Gornja Radgona

datum: 19.01.2017

kategorija: Sporočilo za javnost

Objavljamo obvestilo - pojasnilo izvajalca glede izvajanja zimske službe in čiščenja pločnikov v mestu Gornja Radgona (javno podjetje Komunala Radgona d.o.o.):

Spoštovane občanke, spoštovani občani! 

V zvezi s prejetimi pritožbami, ki govorijo o neočoščenih pločnikih v mestu, vam v nadaljevanju dajemo naša pojasnila. 

Pločniki so očiščeni, kolikor se jih je v akciji, ki se je izvajala v petek in soboto, po normalnem vrstnem redu in prioritetah, dalo očistiti. Da smo pri tem imeli velike težave, pa seveda govorijo tudi dejstva, ki jih navajajo občani, ko ugotavljajo da je na pločnikih in tudi na cestiščih led. Mnogo faktorjev se je v petek 13.1.2017 povezalo in danes so osojne lege, ki so v mestu  in zunaj njega, pa ob gozdovih, kljub pluženju in posipavanju, polne ledenih plošč, saj je k temu prispeval dodatno tudi sneg, ki je padal z drevesnih krošenj. Podobne situacije ugotavljamo in vidimo tudi v sosednjih občinah.    

Verjetno ste spremljali javno polemiko o očiščenosti javnih površin po Sloveniji, v kateri je bilo pojasnjeno, da je prišlo do takega stanja zaradi tega, ker je sicer na posoljene ceste in pločnike padel topel dež, ki je spral sol, v nadaljevanju pa se je zaradi nizkih temperatur cestišča na njem naredila ledena plast, na katero je padel zelo moker sneg, ki je ledeno ploskev še nekolikio odebelil. Tehnične službe podjetja Komunala so budno spremljele situacijo z vremenom in reagirale v normalnih časih (vzporedno s CP MS)  in na teren poslale kompletno razpoložljivo tehniko in potrebna materialna sredstva, za katera se je pričakovalo, da bodo učinkovala kot običajno. Kljub temu pa je prišlo do zamrznitve snega, ki ga sedaj počasi dodatno odtajamo z dodatnim soljenjem, a pri teh temperaturah sol pač ne funkcionira kot bi pričakovali (v tv odmevih je tekla beseda tudi o posebnih tekočinah, s katerimi mi zaenkrat ne razpolagamo).  Z rahlimi otoplitvami se bo led počasi tudi s pomočjo soli odtajal in se že odtaja in upajmo, da bo ta proces potekal čim hitreje. Da bi preprečili morebitne zdrse smo povečali obseg in tudi količino potošenega drobljenca na pločnikih, parkiriščih in tudi na makadamskih cestah. 

Seveda tudi mi sami nismo zadovoljni s stanjem očiščenosti cestnih komunikacij, a v tem trenutku bistveno več ne moremo narediti. Strokovnjaki pravijo, da takega pojava v naravi ni bilo najmanj zadnjih 15 let (predstavnik cestnega podjetja in predstavnica DRSC v oddaji Odmevi v ponedeljek zvečer)!    

Verjamemo, da z odgovorom, ki ne prinaša hitre spremembe stanja, ne boste zadovoljni, ker s takim stanjem nismo zadovoljni niti sami, a prav je, da se seznanite z določenimi strokovnimi dejstvi in jih poskušate razumeti. 

Kljub vsemu v podjetju nadaljujemo s potrebnimi dodatnimi opravili in tudi v nadaljevanju bomo izvajali dejavnost na način, da bi se ledu v čim večji meri znebili. 

Lep pozdrav! 

mag. Zlatko Erlih
Direktor

Komunala Radgona d.o.o.
Partizanska c. 13, 9250 Gornja Radgona 
fax: 02 564 48 08, centrala: 02 564 48 00
www.komunala-radgona.si