Izvajanje programa JUMICAR v Gornji Radgoni v sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2021

datum: 10.09.2021

kategorija: Sporočilo za javnost

Danes 10. 9. 2021 se na poligonu pred Osnovno šolo Gornja Radgona v sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2021 izvaja program JUMICAR, in sicer za 60 otrok razredov 4.a, 4.b. in 4c.

Program Jumicar otroke poučuje, kako se vesti v prometnem okolju tako, da so postavljeni v vlogo voznika in doživljajo dogodke na način, kot jih opaža in zaznava voznik v pravem prometu.

Namenjen je otrokom druge triade osnovne šole. Otroci se preizkusijo v vožnji z mini avtomobilčki, ki imajo prave bencinske motorje. Mini avtomobilček vsebuje vse elemente pravega vozila, od varnostnega pasu, zavornega pedala in pedala za plin.

Jumicar se izvaja v vseh večjih evropskih državah, kjer je tudi izredno uspešen in množično podprt.

Program, ki se izvaja na osnovnih šolah, je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu, ki traja približno eno uro, se otroci seznanijo s prometnimi znaki in predpisi, vse to pa utrdijo v praktičnem delu, ki je otrokom najljubši. Praktični del se odvija na poligonu, kjer je postavljenih več križišč in prometnih znakov. Promet na poligonu nadzoruje več za to usposobljenih strokovnjakov, ki otroke opozarjajo na napake in jim razložijo, kako ravnati v določenih situacijah.