Slavnostna akademija ob 28. prazniku Občine Gornja Radgona, 1. oktobra 2023

datum: 03.10.2023

kategorija: Sporočilo za javnost

28. PRAZNIK OBČINE GORNJA RADGONA
SLAVNOSTNA AKADEMIJA, 1. oktobra 2023

PREJEMNIKI PRIZNANJ OBČINE GORNJA RADGONA in PRIZNANJ ŽUPANJE
 

Prejemniki občinskih priznanj

Fotografija Net8: prejemniki priznanj Občine Gornja Radgona in Priznanj županje

 

Na slavnostni akademiji v počastitev občinskega praznika, ki je bila na dan praznika, 1. oktobra 2023 v Domu kulture v Gornji Radgoni, so bila podeljena priznanja – z obrazložitvami, ki jih v nadaljevanju navajamo po takšnem vrstnem redu, kot so bila podeljena.

 

PRIZNANJA OBČINE GORNJA RADGONA:

LISTINA OBČINE GORNJA RADGONA

BOJAN BEŽAN

Obrazložitev:
Bojan Bežan je dolgoletni prostovoljec Rdečega križa Slovenije in od leta 2019 predsednik Krajevne organizacije RK Stavešinci. Je predan in srčen prostovoljec, ki se vselej zavzema za ljudi, ki so prikrajšani za osnovne življenjske dobrine. Z manjšo pozornostjo posameznikom in družinam ob božiču polepša kakšen trenutek tako, da angažira svoje prijatelje, sosede, znance in vse, ki želijo delati dobro, da po svojih močeh prispevajo ter namenijo pomoč sočloveku. V sodelovanju z Območnim združenjem RK Gornja Radgona, organizira akcijo zbiranja materialne pomoči, kot so razne igrače, oblačila za otroke ter druge nujne potrebščine, ki jih razdelijo v predprazničnem času. V mesecu decembru organizira tudi kreativne delavnice, na katerih mladi ustvarjajo božično -praznične izdelke in jih potem na božičnem bazarju zamenjajo za prostovoljne prispevke. Izkupiček namenijo za pomoč pri plačilu šole v naravi otrokom iz socialno šibkejših družin. V imenu organizacije Bojan Bežan nesebično sodeluje pri raznašanju paketov za starejše občane od vrat do vrat, pomaga pri obdarovanju starejših občanov in jih obiskuje na njihovih domovih.

Za vsestransko prostovoljno humanitarno dejavnost ter kot vzpodbuda za nadaljnje delo, se Bojanu Bežanu podeli Listina Občine Gornja Radgona.

 

LISTINA OBČINE GORNJA RADGONA

JANEZ KOCBEK

Obrazložitev:
Janeza Kocbeka krajani kličejo Janko, na Negovi ga poznajo predvsem zaradi njegovega aktivnega dela na društvenem in na družabnem področju. Je eden izmed ustanoviteljev PGD Negova. Za svojo vsestransko društveno aktivnost je prejel že kar nekaj priznanj. Sodeloval je pri ustanovitvi Upokojenskega društva Negova. Od februarja 1990 do danes, je aktiven član disciplinske komisije pri Društvu upokojencev Negova - Sp. Ivanjci. Vsa leta je bil gospodar oz. oskrbnik doma upokojencev. Skrbi za lepo urejenost zunanjosti doma, pozimi pa za gretje, da ženski pevski zbor lahko opravlja pevske vaje. Vsako delo, ki ga opravi, opravi vestno in skrbno. Med krajani je poznan po svoji srčnosti in znan kot človek, ki je vedno pripravljen pomagati pri raznih opravilih, predvsem tistim, ki so še posebej potrebni pomoči. Janez je s svojimi zamislimi in izkušnjami močno doprinesel k razvoju kraja in je kot tak pomemben član kraja Negova tudi danes.
Za vsestransko prostovoljno humanitarno dejavnost ter kot vzpodbuda za nadaljnje delo, se Janezu Kocbeku podeli Listina Občine Gornja Radgona.

 

BRONASTI GRB OBČINE GORNJA RADGONA

ANICA MLINARIČ

Obrazložitev:
Anica Mlinarič je bila vse do zasluženega pokoja zaposlena kot trgovka pri sedanjem Mercatorju. Anico bi lahko opisali kot majhnega človeka z velikim srcem in z veliko mero dobrosrčnosti. Čeprav tudi njena življenjska pot ni bila preprosta, je in še vedno najde čas za bolne ali ostarele. S svojim izjemnim čutom za sočloveka in s svojo požrtvovalnostjo, je kot prostovoljka in članica Rdečega križa sodelovala pri reševanju in blaženju stisk ljudi v času epidemije. Kljub nevarnosti izpostavljenosti okužbi je starejše občane oskrbovala s prehrambenimi paketi.
Anica je že več let članica upravnega odbora in blagajničarka Turističnega društva Majolka. Kot velika podpornica društva sodeluje pri organizaciji številnih dogodkov.
Anica je več let tudi predsednica Nadzornega odbora pri Društvu upokojencev Gornja Radgona in je zelo aktivna pri dejavnosti »Starejši za starejše«.
Že več let je podporna članica Društva invalidov Gornja Radgona, in kot predstavnica društva za Zbigovce in Črešnjevce svoje člane stalno obvešča o aktivnostih, poskrbi za prijavo članov in pobira prispevke. Je tudi velika ljubiteljica domače glasbe in velika oboževalka domačega ansambla OPOJ; z njimi gre na nastope in na tekmovanja, kjer jih spodbuja ter zanje navija.
Za uspešno večletno prostovoljno delo na področju humanitarnih dejavnosti in kot vzpodbuda za nadaljnje delo, se Anici Mlinarič podeli Bronasti grb Občine Gornja Radgona.

 

SREBRNI GRB OBČINE GORNJA RADGONA

JAKOB ZORKO

Obrazložitev:
Jakob Zorko, vsem poznan kot Jaka, je gospodar Lovske družine Gornja Radgona, t. i. revirovodja. Je človek, ki je lovec po srcu, zato izjemno veliko skrb izkazuje življenju divjadi in skrbi za naravo nasploh. Vsak dan se odpravi v gozd, da se prepriča, če srnjad potrebuje hrano in ali kje leži kakšna poškodovana žival. Ob večerih pa na preži skrbno opazuje življenje divjadi. In prav zaradi teh svojih navad je pred leti rešil človeško življenje. Moški iz sosednje vasi se je pri padcu tako močno poškodoval, da ni mogel vstati; zato je obležal in v bolečinah preživel noč v sadovnjaku. Naslednji dan je poškodovanega našel Jaka in zanj tudi poskrbel.
V okviru izobraževanj za lovca ima opravljenih veliko izpitov na državni ravni, zato je mentor drugim lovcem in tako svojo široko paleto znanja prenaša na mlajše tovariše. Od Lovske družine Slovenija je prejel jubilejni znak za 40 let članstva in za posebne dosežke. Udeležuje se aktivnosti na področju Lovske zveze in Zavoda za gozdove Slovenija. Že vrsto let sodeluje s Policijo pri prometnih nesrečah v katerih je udeležena divjad in poskrbi za povoženo divjad. Na državnem nivoju sodeluje z raznimi inšpekcijskimi službami glede razporejanja divjadi, pri krovni organizaciji v Ljubljani daje predloge o dolgoročnih planih in aktivnostih v lovstvu za radgonsko območje. Prisoten je pri vsaki delovni akciji v lovskem društvu.
Jakob sodeluje z Zvezo lovskih družin Prlekija, kjer predstavlja Lovsko družino G. Radgona. Je dolgoletni član in prostovoljec pri avto-moto društvu G. Radgona, član Kinološkega društva in Društva vinogradnikov Radgonsko - kapelskih goric.
Za uspešno večletno delo na področju lovstva in varovanja narave ter kot vzpodbuda za nadaljnje delo, se Jakobu Zorku podeli Srebrni grb Občine Gornja Radgona.

 

ZLATI GRB OBČINE GORNJA RADGONA

KULTURNO DRUŠTVO PIHALNI ORKESTER GORNJA RADGONA
Pihalni orkester Gornja Radgona letos praznuje častitljivih 100 let delovanja. Nekateri arhivski zapisi in fotografije pričajo o tem, da je radgonska godba delovala že pred 1. svetovno vojno. Uradni začetek pa je povezan z ustanovitvijo Glasbene šole v Gornji Radgoni leta 1950.
Zlato obdobje za orkester je bilo med letoma 1966 in 1975, ko sta ga sestavljali kar dve skupini, mladinska in članska; v tem obdobju je bil pihalni orkester povabljen v sosednjo Avstrijo, kjer je navezal stike z mestno godbo iz Bad Radkersburga in Halbenreina. Igrali so na vseh velikih prireditvah, se redno udeleževali srečanj pihalnih orkestrov v Pomurju, celotni Sloveniji ter takratni Jugoslaviji.
Pihalni orkester Gornja Radgona je od leta 1950 vodilo 7 dirigentov: Franjo Irgolič, Branko Kuhar, Slavko Ahlin, Rudi Vulc, Franek Radolič, Tjaša Mlinarič in Urban Kurbos, ki orkester vodi od leta 2021 do danes. Od leta 2004 PO več ne deluje pod okriljem glasbene šole. Leta 2005 so uspeli dokončati svoj godbeni dom, kjer zavzeto vadijo še danes.
Posebej odmeven je bil čas vstopa Slovenije v EU - 1. maja 2004 so člani na mostu prijateljstva nastopili skupaj z godbo iz Bad Radkersburga.
Pihalni orkester Gornja Radgona se udeležuje tekmovanj Pihalnih orkestrov Slovenije, kjer dosega bronasta in srebrna priznanja. Največji uspeh je dosegel leta 2005, ko so prejeli zlato plaketo. Njihove odmevne tradicionalne prireditve so: samostojni Božično-novoletni koncert ob dnevu samostojnosti in enotnosti, tradicionalno sodelovanje na kresovanju in tradicionalna prvomajska budnica. Društvo je vsako leto, kot tudi danes, prisotno ob svečani akademiji ob občinskem prazniku in na Martinovanju. Vsaka štiri leta po zaključenih lokalnih volitvah zaigrajo tudi novo izvoljenemu županu ali županji.
Za bogat opus delovanja Kulturnega društva Pihalni orkester Gornja Radgona si, ob njegovi 100. obletnici delovanja, nedvomno zasluži priznanje.
Za dolgoletno delo na glasbenem področju in širjenju glasbene kulture ter kot vzpodbuda za nadaljnjo delo, se Kulturnemu društvu Pihalni orkester Gornja Radgona podeli Zlati grb Občine Gornja Radgona.
Priznanje je na slavnostni akademiji prevzel Bogdan HAFNER, predsednik društva.

 

Prejemniki občinskih priznanj in priznanj županje

Fotografija Net8: prejemniki priznanj Občine Gornja Radgona


Skladno s pristojnostjo in hkrati z veliko mero hvaležnosti se vsako leto na slavnostni akademiji v počastitev praznika Občine Gornja Radgona, podelijo tudi priznanja župana ali županje posameznikom in skupinam za uspešno delo, ki je skozi leto v lokalni skupnosti prepoznano kot presežek.

Podeljena so bila tri PRIZNANJA ŽUPANJE:


GASILSKA ZVEZA GORNJA RADGONA

Posebna zahvala gre celotni Gasilski zvezi Gornja Radgona, oziroma vsem prostovoljnim gasilskim društvom v Zvezi, kot tudi vsakemu posameznemu gasilcu. S svojim izjemnim delom, dosežki, požrtvovalnostjo, znanjem in nesebičnostjo so pomagali vsem ljudem, ki so utrpeli kakršno koli škodo ob letošnjih neurjih. Iskrena hvala.
Priznanje je prevzel Vladimir CVETKOVIČ, predsednik Gasilske zveze Gornja Radgona.


KULTURNO GLASBENO DRUŠTVO IN-SANE GORNJA RADGONA

Pred 25 leti je skupina prijateljev in ljubiteljev glasbe zagnala "glasbeni stroj" in ga poimenovala IN-SANE z vizijo, da bodo skozi glasbo in umetnost izražali svojo strast ter ustvarjalnost. V teh letih so izvedli veliko število koncertov in turnej doma ter v tujini, posneli več albumov in uresničili številne projekte, s katerimi so obogatili kulturno tkivo našega mesta in širše. Društvo za njihovo uspešno dolgoletno delo prejme priznanje županje.
Priznanje je prevzel Dario SOLENIČKI, predsednik društva.


Ekipa osnovnošolcev PLANINSKEGA DRUŠTVA GORNJA RADGONA

Za izjemen uspeh mladih planincev Planinskega društva Gornja Radgona na državnem tekmovanju v planinski orientaciji: V mesecu maju je na Rakitni in v njeni okolici potekalo Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje, ki se ga je v različnih kategorijah udeležilo skupaj 47 ekip in več kot 200 tekmovalk in tekmovalcev. V kategoriji B, kjer so svoje znanje prikazali osnovnošolci od sedmega do devetega razreda, je prvo mesto in s tem naslov državnih prvakov osvojila ekipa »Prežvekani čigumiji« iz Planinskega društva Gornja Radgona. Ekipo so sestavljali: Nal Rozmarič, Jakob Kocbek, David Zadravec, Jure Koračin in Gašper Štrakl. Njihova mentorica je bila Anita Mlinarič. Izjemen dosežek na državni ravni je naše mlade planince popeljal na Balkansko planinsko orientacijsko tekmovanje, ki je potekalo ravno ta vikend v Srbiji. Žal se tekmovanja, zaradi bolezni, ekipa ni mogla udeležiti.
Ekipo mladih planincev na čelu z mentorico Anito Mlinarič bo županja Urška Mauko Tuš osebno sprejela in jim priznanje, za izjemen športni dosežek, predala naknadno. Celotni ekipi tekmovalcev in njihovi mentorici pa ob tej priložnosti želimo zdravja in veliko uspehov tudi v prihodnje.

Priznanja županje

Fotografija Net8 : prejemniki priznanj županje

 

Iskrene čestitke vsem prejemnikom priznanj

 

OBČINA GORNJA RADGONA
 

Video prispevek o dogodkih praznovanja letošnjega praznika Občine Gornja Radgona

 

Slavnostna akademija ob 28. občinskem prazniku Občine Gornja Radgona - obrazložitve (PDF)