Dan zemlje v Občini Gornja Radgona in javni podpis Zelene zaveze slovenskega turizma

datum: 24.04.2024

kategorija: Sporočilo za javnost

DAN ZEMLJE V OBČINI GORNJA RADGONA

JAVNI PODPIS LISTINE - ZELENA ZAVEZA SLOVENSKEGA TURIZMA "Zeleni ključ"

Že nekaj desetletij se po vsem svetu obeležuje praznik namenjen Zemlji. Gre za najpomembnejši okoljski praznik, ob katerem se še posebej spomnimo na ranljivost zemlje in enkratnost planeta, na katerem živimo.

V letu 2008 smo se v Občini Gornja Radgona odločili, da 22. april, Svetovni dan Zemlje, postane tudi občinska tradicionalna prireditev, ki se ga obeležuje v Lisjakovi strugi. Takratna želja je bila, da se vsako leto ob prazniku Zemlje, ljubitelji narave srečamo v Lisjakovi strugi, v zavedanju, da naše okolje ostane sonaravno, da so značilne rastlinske in živalske vrste ter njihovo življenjsko okolje varovano, in da so ohranjeni naravni, dinamični procesi reke Mure. Naše dodano delo bo samo nad gradnja vzpostavljene pohodne Učne poti, da bo za obiskovalce še bolj vsebinsko bogata in zanimiva. Vse takrat zadano, nam je do danes uspelo izvesti.

Tako je tudi v ponedeljek, 22. aprila, potekala tovrstna tradicionalna prireditev, kjer so ob raznih nagovorih o okolju in pomenu varovanja Zemlje in sočasnemu prijetnemu druženju potekale delavnice za učence Osnovne šole Gornja Radgona. Pri tem so sodelovali Zavod RS za varstvo narave, Zavod za gozdove, Likovno društvo Gornja Radgona, Čebelarsko društvo Gornja Radgona, Alchemia Pannonica, Turistično društvo Majolka in Turistično društvo Negova - Spodnji Ivanjci.

Županja, Urška Mauko Tuš, je ob tej priložnosti podpisala Listino, t. i.  Zeleno zavezo slovenskega turizma k priključitvi k pomembnemu okoljskemu programu »Zeleni ključ«, ki je eden izmed petih mednarodno priznanjih programov Mednarodne fundacije za okoljsko vzgojo FEE. Je vodilni svetovni trajnostni znak, ki spodbuja vse subjekte k ekološkemu in trajnostnemu poslovanju.

Narava nam je tudi letos podarila čudovit Dan zemlje. Zmoremo, znamo in osveščamo idejo, da živimo v prekrasni deželi, z neprecenljivim naravnim bogastvom, ki jo moramo ohraniti našim prihodnjim rodovom. Želimo, da bi bili, tako kot mi danes, tudi oni ponosni na raznolikost življenja ob reki Muri.
 

Sporočilo za javnost - Gornja Radgona vstopa v zeleno shemo slovenskega turizma

Dan zemlje 2024 v Lisjakovi strugi s fotografijami

Fotografije: Kultprotur Gornja Radgona

DSC01622

DSC01648DSC01771