Informacija o izvedeni spominski slovesnosti ob 20. obletnici vstopa Republike Slovenije v Evropsko unijo

datum: 08.05.2024

kategorija: Sporočilo za javnost

Simbolična slovesnost ob 20. obletnici vstopa Republike Slovenije v Evropsko unijo

 

V sredo, 1. maja 2024, je v Gornji Radgoni ob mostu prijateljstva potekala simbolična slovesnost ob 20. obletnici vstopa Republike Slovenije v Evropsko unijo.

Obiskovalci so se malo pred osmo uro zjutraj začeli zbirati na ploščadi, v bližini spominskega obeležja Tetraeder in ob prihodu prejeli nalepke »Dvajset let v EU«, ki so si jih lahko nalepili na srčno stran. Slovesnost sta vodila Dušan Zagorc v slovenskem ter ravnatelj Osnovne šole Gornja Radgona Dejan Kokol v nemškem jeziku. Po pridružitvi avstrijske delegacije, z županom občine Bad Radkersburg mag. Karlom Lautnerjem na čelu, na prizorišče slovesnosti, se je umaknila simbolna ograja, ob kateri sta avstrijsko delegacijo pričakali in sprejeli županja Občine Gornja Radgona, Urška Mauko Tuš ter poslanka Državnega zbora Republike Slovenije, Vera Granfol.

Pihalni orkester Gornja Radgona je pod taktirko dirigenta Urbana Kurbusa zaigral slovensko, avstrijsko ter evropsko himno. Sledili so nagovori županje ter župana sosednjega avstrijskega mesta, glasbeni vložek pihalnega orkestra ter nagovor poslanke, Vere Granfol.

Pred zaključkom slovesnosti je pihalni orkester Gornja Radgona še enkrat zaigral nato je sledilo druženje na zajtrku ter obujanje spominov na vstop Republike Slovenije v Evropsko unijo pred 20. leti.

Tako smo tudi v Gornji Radgoni simbolično obeležili dogodek, ko smo se, na mostu prijateljstva, na meji dveh prijateljskih držav in dveh prijateljskih mest, z velikim zanosom pridružili Evropski uniji in nato vsa leta in v združeni Evropi nadaljevali tkati prijateljske vezi in nadgrajevati medsebojno sodelovanje na vseh področjih. 

Informacija o spominski slovesnosti ob 20. obletnici vstopa RS v EU (PDF)

 

DSC 7899DSC 7943DSC 8054DSC 8133