Občina Gornja Radgona postala ambasadorka projekta DOS - Dobrodelno okrog Slovenije

datum: 10.06.2024

kategorija: Sporočilo za javnost

Že v času pred ujmami, ki so prizadele območje naše občine, in sicer v petek, 31. maja 2024 je županja Občine Gornja Radgona, Urška Mauko Tuš, skupaj s predstavnico izpostave Slovenske karitas Gornja Radgona in v.d. direktorice PORA Gornja Radgona, v Ljubljani prejela plaketo - naziv OBČINA AMBASADORKA DOS 2024.

DOS – Dobrodelno Okrog Slovenije 
DOS  je največji vseslovenski humanitarni kolesarski dogodek, ko Dami Zupi ter podporniki s cestnimi kolesi prekolesarijo traso okoli celotne Slovenije.

Objavljamo sporočilo za javnost DOS in dodajamo nekaj fotografij iz dogodka. 

****

SPOROČILO ZA JAVNOST - DOS 2024: 23 KOLES ZA OTROŠKE ISKRICE V OČEH 

Dobrodelno okrog Slovenije – DOS 2024 je letos že petič in hkrati prvič čezmejno na otroške obraze risal nasmehe. Sedemindvajset kolesarjev je zbiralo finančna sredstva za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin. Ob brezpogojni podpori Slovenske karitas in slovenskih občin smo podarili 23 koles. 

Pot za srečo otrok 
Pod sloganom Pot za srečo otrok so udeleženci v petih dnevih med 7. in 11. majem prevozili več kot 1.225 kilometrov. Kot nam je zaupal idejni oče projekta Dami Zupi, so vsi kolesarji uspešno zaključili to dobrodelno dogodivščino in se že veselijo, da se bodo na kolesa podali tudi drugo leto. Izjemno pa je Zupi vesel in ponosen, da je letos projekt prvič potekal čezmejno. Kolesarji so se namreč podali na avstrijsko stran v Bad Radkersburg od koder so se nato v Slovenijo vrnili skozi Gornjo Radgono. Poleg tega je ena novosti letošnje edicije Dobrodelno okrog Slovenije ta, da so se nam kot partnerji pridružili Amazon of Europe (Evropska Amazonka), ki uspešno promovirajo kolesarske poti in naravne lepote, ki kolesarje spremljajo na poti. Navzoče je tako pozdravila tudi ga. Urška Dolinar. 

Projekt sicer v dobrodelnosti povezuje občine, ki projekt vztrajno podpirajo in tudi same prispevajo denar za nakup koles. Poleg tega smo letos dobili pet novih občin ambasadork, ki so projekt DOS posvojile in si meseca maja ne znajo več predstavljati brez dobrodelnih kolesarjev, ki preplavijo njihove kraje. Občine ambasadorke so postale Občina Divača, Občina Tolmin, Občina Gornja Radgona, Občina Vuzenica in Občina Velenje, ki so prejele DOS plaketo. 

Kolesarska karavana je odšla na zasluženi počitek, projekt pa nikakor ni zaključen, saj se sredstva za nakup koles za otroke zbira skozi vse leto. "Vsi, ki želite še pomagati in narisati še večjo paleto iskrivih otroških oči z vetrom v laseh, to lahko storite tako, da pošljete SMS zakolo5 na 1919," pa je na ob svečani predaji plaket izpostavil generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič.

DOS ekipa

 

Dobrodelno okrog Slovenije, podelitev plaketDOS 0186 240531 VID

(foto: DOS)