Kako lahko naša potovanja naredimo trajnostna? (prispevek v času Evropskega tedna mobilnosti v občini)

datum: 16.09.2024

kategorija: Sporočilo za javnost

Objavljamo prispevek v času Evropskega tedna mobilnosti v občini Gornja Radgona:

 

Kako lahko naša potovanja naredimo trajnostna?

Cilj trajnostne mobilnosti ni samo varovanje okolja, njen cilj je tudi varčevanje z našim denarjem. Mnogo naših poti lahko naredimo okolju in naši denarnici na prijaznejši način. Kako to lahko storimo:

Na krajše poti se lahko odpravimo peš: naše poti ne potrebujejo nujno potekati po vedno isti trasi. Če se odpravimo na pot dovolj hitro, lahko do cilija pridemo tudi po malenkost daljši a zanimivejši poti, ob tem lahko tudi srečamo ljudi ter opazimo kakšno zanimivost, ki je iz avtomobila niti ne bi zaznali.

Na poti se lahko tudi odpravimo s kolesom: ravninski deli naše občine nudijo geografsko idealne pogoje za kolesarjenje. Ste vedeli, da smo lahko v urbanih okoljih s kolesom lahko na cilju oddaljenim do 5 km hitreje kot z avtomobilom? Pa še privarčujemo na gorivu in se razmigamo! Pri kolesarjenju pazimo da je naše kolo tehnično izpravno ter opremljeno z lučmi. Pri vožnji vzdržujemo očesni stik s tistimi prometnimi udeleženci, ki nam lahko križajo pot; kolesa pa na cilju ne pozabimo zakleniti. Marsikateri lastnik električnega kolesa se v službo vozi z njim tudi do 25 km daleč. Za na vrh pa še en kolesarski pregovor: za kolesarjenje ni neprimernega vremena ampak so samo neprimerna oblačila.

Na pot se lahko v večja mesta odpravimo z avtobusom. Ste vedeli, da med Gornjo Radgono in Mursko Soboto na delovni dan vozi 35 avtobusov v eno smer, med Gornjo Radgono in Mariborom pa 25? To pomeni, da med prometnimi konicami našo občino v smeri teh mest potuje en avtobus na manj kot 45 minut. Do avtobusnega postajališča v Gornji Radgoni lahko prikolesarimo ali se tudi peljemo z avtomobilom, ki ga pustimo parkiranega na tamkajšnjih večjih javnih parkiriščih.

Nazadnje so lahko tudi naše vožnje z osebnim avtomobilom trajnejše. To najbolje dosežemo s sopotništvom: na pot se ne odpravimo sami, ampak s sabo peljemo naše družinske člane, prijatelje ali znance. Lahko pa tudi del poti opravimo sami, parkiramo na večjem javnem parkirišču ob pomembnejši cesti in tam poberemo naše znance ali pa se sami pridružimo znancu, s katerim smo dogovorjeni za sopotništvo. Nenazadnje lahko uporabimo tudi tehnike varčne vožnje.

Trajnostna mobilnost ne prinaša koristi samo našemu okolju, zadovoljna bo tudi naša denarnica.

 

Za trajnostno mobilnost si tudi prizadeva Občina Gornja Radgona, ki pripravlja Občinsko celostno prometno strategijo. Občinska celostna prometna strategija je osrednja prometna strategija naše občine in bo začrtala urejanje prometne infrastrukture za vse prometne podsisteme naše občine do leta 2031. Slednja je trenutno v fazi analize vseh prometnih podsistemov (pešačenje, kolesarjenje, javni potniški promet, vožnja osebnih motornih vozil). Vaš doprinos k analizi je pomemben, zato vas vabimo, da izpolnite anketo o stanju prometa v naši občini: https://www.1ka.si/a/1794bf83

Lahko pa nam v zvezi s tem pišete na: ocpsgr@zum-mb.si

Celostna prometna strategija - partnerji - logo

Občinska uprava Občine Gornja Radgona