29. PRAZNIK OBČINE GORNJA RADGONA Povzetek praznovanja letošnjega občinskega praznika v sliki in besedi

datum: 17.10.2024

kategorija: Sporočilo za javnost

29. PRAZNIK OBČINE GORNJA RADGONA

Povzetek praznovanja letošnjega občinskega praznika v sliki in besedi

 

SLAVNOSTNA AKADEMIJA, 1. oktobra 2024, Dom kulture v Gornji Radgoni

Pozdravni nastop Pihalnega orkestra Gornja Radgona

Umetniški program Ansambel Opoj

Na slavnostni akademiji v počastitev občinskega praznika, ki je bila na dan praznika, 1. oktobra 2024 v Domu kulture v Gornji Radgoni, so bila podeljena priznanja – z obrazložitvami, ki jih v nadaljevanju navajamo po takšnem vrstnem redu, kot so bila podeljena.

PRIZNANJA OBČINE GORNJA RADGONA

Občinski nagrajenci 2024

PLAKETA OBČINE ZA DOSEŽKE V GOSPODARSTVU se podeli podjetju Frizerske in gostinske storitve, Darko Firšt s. p., za uspehe in dosežke na področju gospodarstva v občini. V letošnjem letu Darko Fišt s.p., obeležuje izjemno prelomnico, saj praznuje 50 let delovanja. Pred pol stoletja je s frizersko dejavnostjo začela Marica. Zaradi strokovnosti in prijaznostjo je podjetje postajalo vedno bolj prepoznavno. Po izobraževanju se ji je v salonu pridružil sin Darko, zdaj pa imata ob sebi še Matevža. Danes torej kar tri generacije skrbijo za svoje zveste stranke. Sedanji direktor in lastnik Darko Firšt se zaveda, da brez usposabljanja ni uspeha, saj se na področju frizerstva trendi hitro spreminjajo in pri tem Firštovi nikakor ne zaostajajo. Ob udeležbi na prezentacijah, seminarjih in delavnicah, pogosto pripravljajo kar individualna izobraževanja za svoje zaposlene.  Podjetje svojo predanost in zavezanost razvoju podjetništva od začetka dokazuje z aktivnim članstvom in sodelovanjem v različnih organih Območne obrtno-podjetniške zbornice Gornja Radgona.


PLAKETA OBČINE ZA DOSEŽKE V GOSPODARSTVU se podeli podjetju Optika NOVAK, Branko Novak s.p., za uspehe in dosežke na področju gospodarstva v občini. Branko Novak je ustanovitelj podjetja, ki na trgu deluje že 40 let. Za samostojno pot se je odločil leta 1984, ko je svojo prvo poslovalnico odprl v Gornji Radgoni. Kasneje ji je dodal še poslovalnici v prostorih BTC-ja in Maximus centra v Murski Soboti. Zaposleni storitve opravljajo strokovno in zavzeto - njihova glavna skrb je zadovoljiti in ugoditi vsaki stranki. Spremljajo modne smernice in gredo naprej s časom. Podjetje ima na trgu številne prednosti: učinkovito se prilagaja potrebam kupcev, ima poslovne povezave s specialisti za opravljanje specialističnih pregledov oči, ima prijazen pristop do kupcev, visoko kakovostno izvedbo del in skrbi za modernizacijo zdravstvenih pripomočkov ter instrumentov. Branko Novak je od leta 2018 predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Gornja Radgona in podpredsednik sekcije optikov pri Obrtni zbornici Slovenije.


LISTINA OBČINE GORNJA RADGONA se podeli Elizabeti Starovasnik, za vsestransko prostovoljno dejavnost ter kot spodbuda za nadaljnje delo.  Ga. Elizabeta je aktivna članica v številnih društvih. Je ena izmed ustanovnih članic Društva upokojencev Negova – Sp. Ivanjci, kjer funkcijo tajnika  opravlja že dobrih dvajset let in je aktivna na vseh področjih. Pred dvajsetimi leti je bila ena izmed prvih in idejnih članic Ženskega pevskega zbora, ki prireja koncerte in nastopa na raznih prireditvah. Še danes je gonilna sila zbora. Sodeluje v Organizaciji starejši za starejše pri zvezi upokojencev Slovenije, kar kaže na to, da je gospa Elica človek z občutkom za pomoč starejšim, slabotnim, odrinjenim in nemočnim. Je članica Prostovoljnega gasilskega društva Negova s številnimi jubilejnimi priznanji, tudi na občinskem nivoju. Prav tako je dolgoletna članica Krajevne organizacije Rdečega križa Negova, kjer opravlja funkcijo blagajničarke. Ima tudi zasluge za delovanje Krajevne skupnosti Negova. Ko so bile krajevne skupnosti še avtonomne, je opravljala delo blagajnika; kar je bila zelo odgovorna funkcija, ki je zahtevala veliko časa, predvsem pa natančnost in odgovornost. Elica je tudi vedno pripravljena sodelovati na prireditvah ali pri pripravi raznih dogodkov.


BRONASTI GRB OBČINE GORNJA RADGONA se podeli Andreju Bohincu, za uspešno večletno delo na področju društvene in kulturne dejavnosti ter kot spodbuda za nadaljnje delo.  G. Andrej svoj prosti čas v veliki meri posveča gasilstvu. V začetku je bil aktiven gasilec, nekaj časa blagajnik, zadnjih 17 let pa predsednik Gasilskega društva Mele. Pod njegovim vodstvom so obnovili gasilski dom, razvili prapor, pridobili novo gasilsko vozilo in posodobili potrebno opremo. Vsa pridobljena znanja in izkušnje prenaša na mlajše in jih privaja na nove razmere in izzive. S svojimi bogatimi izkušnjami in organizacijskimi sposobnostmi je aktiven tudi v Krajevni skupnosti, kjer so njegove pobude cenjene in delo spoštovano. Andrej nadaljuje tudi z zbiranjem starih predmetov, s čimer se je ukvarjal že njegov oče. Tako je nastala velika etnološka zbirka, ki jo je iz stare kašče moral preseliti v novo, posebej za ta namen zgrajeno stavbo, poimenovano »Muzej Bohinec«. Zbirko je leta 2002 odprl tudi javnosti za brezplačne oglede. Andrej zbirko starih predmetov še vedno dopolnjuje; za vsak pridobljen predmet je hvaležen, saj ga tako zavaruje pred uničenjem in pozabo. V letu 2012 se je upokojil, a na vseh njemu ljubih področjih ostal še vedno aktiven in zavzet.


SREBRNI GRB OBČINE GORNJA RADGONA se podeli Silvestri Krajnc Bezjak, za uspešno večletno delo na področju zdravstva ter kot spodbuda za nadaljnje delo. Ga. Silvestra, doktorica medicine, je kot prva redno zaposlena ginekologinja v Zdravstvenem domu Gornja Radgona, svoje delo opravljala kar 43 let. Delo je opravljala z veliko empatije do pacientk, saj jih je s svojim znanjem in sposobnostjo hrabrila in spodbujala pri težjih zdravljenjih. Takoj po končani specializaciji je začela s programom ZORA, kjer so vabili ženske na preventivne ginekološke preglede. Izvajala je prostovoljna predavanja za učence osnovnih šol v občini, predavanja o spolnosti, nosečnosti, težavah v nosečnosti in o pomenu odnosa med spoloma v okviru Šole za starše, aktivnosti pa je izvajala tudi izven občine.  V sklopu programa Živimo zdravo, je imela predavanja v številnih krajevnih skupnostih na območju pomurskih občin. Sodelovala je pri ustanovitvi Društva za osteoporozo Pomurja, kjer ima, kot aktivna članica, še vedno predavanja o različnih zdravstvenih tematikah. Prav tako je prostovoljno predavala v okviru Zdravniškega društva Pomurja, na Združenju ginekologov Slovenije, za društva upokojencev in aktive kmečkih žena. Svoje prispevke je predstavila na pomurskih radijskih kanalih, njeni pisni prispevki o delovnem področju pa so bili objavljeni v raznih časopisih. O oživljanju in o uporabi AED je režirala film in aktivno sodelovala pri predstavitvah AED aparatov po občini. Kot direktorica Zdravstvenega doma Gornja Radgona je organizirala Dan odprtih vrat v Zdravstvenem domu Gornja Radgona, in na vseh ostalih zdravstvenih postajah. Silvestra Krajnc Bezjak je s svojim življenjskim delom veliko prispevala k zdravju žensk v domači občini in širše in s tem tudi k dobremu počutju družin.


ZLATI GRB OBČINE GORNJA RADGONA se podeli Milanu Kolariču za uspešno večletno delo na področju vinogradništva, lovstva in varovanja narave ter kot spodbuda za nadaljnje delo. G. Milan je že po končani srednji šoli spoznal, da mu je vinogradništvo pisano na kožo. Tako se je hitro po ustanovitvi vinogradniškega društva, vanj tudi včlanil. Njegova sposobnost organizacije se je pokazala pri aktivni pripravi prireditve Martinovanje v Gornji Radgoni. Leta 2009 so Milana izvolili za predsednika društva. Funkcijo opravlja še danes. Vsa leta je aktiven ocenjevalec različnih sort vin v društvu in tudi izven. Udeležuje se Dnevov odprtih kleti, vsako leto organizira predavanje o novitetah in prikaz rezi vinske trte, v predsezoni pa predavanje o smotrni uporabi zaščitnih sredstev. Bil je pobudnik za ustanovitev Zveze vinogradnikov Slovenije leta 1996, ki skrbi za zakonodajno vejo in zagovarja ter izboljšuje status vinogradnika. Letos je bil izvoljen v upravni odbor Zveze vinogradnikov Slovenije za Prlekijo in Prekmurje. V letu 1994 je bil sprejet v Viteški red republike Slovenije; kjer je skozi leta napredoval vse do viteza prvega reda. Po 12. letih ga je viteški red Slovenije imenoval v najvišjo stopnjo, t. j. v viteza vina. Že od leta 1982 je član Lovske družine Gornja Radgona. Po izobraževanju za lovca je opravil lovski izpit, postal vodja revirja, nato pa še gospodar lovišč. Opravil je lovno-čuvajsko izobraževanje in postal starešina Lovske družine Gornja Radgona. Štiri leta je bil predsednik Zveze lovskih družin, danes je v funkciji podpredsednika Lovskih družin Prlekije. V letošnjem letu je postal član Upravnega odbora Lovske zveze Slovenije, prav tako je član Komisije zelenega sklada, kjer se zbirajo sredstva za humanitarne namene. Je aktiven in časten član Športnega kinološkega društva, ki mu je pet mandatov tudi predsedoval.

 

PRIZNANJA ŽUPANJE

dobitniki priznanj županje 2024


LOVSKA DRUŽINA GORNJA RADGONA  - za visok jubilej 75 let delovanja.
V Sloveniji deluje preko 310 Lovskih družin. Radgonska Lovska družina je ena bolj aktivnih. Deluje na območju z okrog 4.000 hektarji lovišč. Lovska družina Gornja Radgona, ki jo sestavlja 70 lovcev in dve lovki, v letu 2024 praznuje jubilejnih 75 let delovanja. Vsa leta delovanja svoj čas namenja zlasti ohranjanju staleža divjadi ter skrbi za varnost okolja in narave. Svoj visok jubilej bodo radgonski lovci, ki jih že več mandatov vodi starešina Milan Kolarič, obeležili z osrednjo prireditvijo decembra letos.


FOLKLORNO DRUŠTVO GORNJA RADGONA – za jubilej 40 let delovanja.
V 40. letih delovanja je Folklorno društvo menjalo kar nekaj članov, štirje člani pa plešejo že od samega začetka delovanja. Trenutno je aktivnih sedem parov in pol ter dva glasbenika. Člani društva so večinoma zakonski pari, ki jih med seboj vežejo tudi prijateljske vezi. Skupina se predstavlja na številnih prireditvah v Občini, v širši okolici in tudi v tujini. Plesno skupino danes uspešno vodita Tatjana Jakopec Kager in Silva Mauko, dolgoletni predsednik Folklornega društva pa je Miran Mauko.


DRUŠTVO UPOKOJENCEV NEGOVA - SPODNJI IVANJCI – za jubilej 20 let delovanja.
Društvo upokojencev v Negovi ima širok spekter delovanja na krajevnem območju in širše. Velik doprinos k uspešnemu delovanju društva je imel prejšnji predsednik Karl Fleisinger, ki je funkcijo  opravljal vse od leta 1997; bil je pobudnik ustanovitve ženskega pevskega zbora, ki letos obeležuje 20. obletnico delovanja; poskrbel je tudi za to, da ima društvo, eno redkih v Sloveniji, svoj društveni dom v središču Negove. Leta 2020 je predsedovaje prevzel Janko Vogrin, ki ni zanemaril skrbi za svoje člane; prirejajo razne izlete po Sloveniji in družabne prireditve, ki so vedno dobro obiskane. Z obiski člani popestrijo marsikatero uro ljudem, ki so osamljeni ali bolni. Prav povezovanje je v društvu zelo pomembno tako za posameznika kot za družbo, v kateri živimo.


DRUŠTVO ZA MEDSOSEDSKO POMOČ – STROJNI KROŽEK GORNJA RADGONA – za jubilej 30 let delovanja.
Društvo za medsosedsko pomoč - strojni krožek Gornja Radgona je bilo ustanovljeno pred 30. leti, z namenom organizacije in posredovanja storitev s kmetijsko mehanizacijo med kmetijami. Lastnik stroja lahko z njim izvaja dela na drugi kmetiji, za kar dobi plačilo, ki pokriva stroške uporabe stroja in je predhodno dogovorjeno. Poleg nudenja strojnih storitev društvo skrbi tudi za informiranje in izobraževanje svojih članov, za oskrbo z delovnimi oblačili in za družbeno življenje. Velik poudarek je na varstvu pri delu. Društvo trenutno združuje 200 članov iz štirih občin: Gornje Radgone, Svetega Jurija ob Ščavnici, Apač in Radencev. Strojni krožek že več mandatov uspešno zastopa Jože Tomažič.


DRUŠTVO VINOGRADNIKOV RADGONSKO – KAPELSKIH GORIC – za jubilej 30 let delovanja.
Društvo v letošnjem letu praznuje 30. obletnico delovanja. Združuje ljubitelje vinogradništva iz občin: Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sv. Jurij ob Ščavnici. V sklopu svojega delovanja imajo obsežen program, v ospredju pa je strokovno izobraževanje članstva, saj so prepričani, da lahko le vinogradnik, vinar in kletar podkovan z obsežnim znanje, pridela vrhunsko vinsko kapljico. S projektom »Vinska kraljica društva Radgonsko-kapelskih goric«, svojo dejavnost tudi uspešno promovirajo. Društvo je vsakoletni soorganizator radgonskega Martinovanja, in svojo funkcijo na prireditvi odlično opravi.


EKIPA PRVE POMOČI RKS - OZ GORNJA RADGONA – za jubilejno 10-letno delovanje.
Ekipe prve pomoči Rdečega križa Slovenije in s tem tudi ekipa prve pomoči Območnega združenja Gornja Radgona, so bile formirane v sklopu sistema zaščite in reševanja z namenom usposabljanja posameznikov za nudenje prve pomoči v primeru naravnih nesreč. Člani ekip to poslanstvo opravljajo prostovoljno in vlagajo veliko truda in energije v usposabljanja. Redno se udeležujejo dogodkov, kjer so zadolženi za nudenje prve pomoči. Člani ekipe se skozi leta menjujejo, a vsak je edinstveno doprinesel k zgodbi o uspehu gornje-radgonske ekipe prve pomoči. Vse od ustanovitve leta 2014 se ekipa izkazuje na regijskih preverjanjih z najvišjo stopnjo usposobljenosti – to je  z uvrstitvijo na 1. mesto in s tem na državno preverjanje.


GLASBENO KULTURNO DRUŠTVO OPOJ – za jubilejno 10-letno delovanje.
Pred več kot desetimi leti se je začela pisati glasbena zgodba »Ansambla Opoj«. Tekom delovanja je skupina štirih fantov posnela lastni album, z naslovom »Fantovske pesmi« in se predstavila z dvema izjemnima samostojnima koncertoma. Ansambel Opoj je pomemben del mozaika kulturne sfere občine Gornja Radgona, kjer tudi zelo radi nastopajo in se odzovejo povabilu, kar je vsem v velik ponos in veselje.  


Jožef JEŠOVNIK, Marjan PERKO in Zlatko PRAVDIČ – za neprecenljiv prostovoljni prispevek pri obnovi piramide. 
Jožef, Marjan in Zlatko, so ekipa entuziastov, ki je v svojem prostem času, na podlagi lastnih izkušenj in znanja, z veliko mero potrpežljivosti ter pozitivnega odnosa do zapuščine naših prednikov, pripomogla k obnovi spominskega znamenja Piramida. Piramida od letošnjega avgusta naprej ponovno krasi istoimenski vrh nad mestom Gornja Radgona in vabi pohodnike ter ljubitelje naravne in kulturne dediščine na ogled ter razgled.


SPREMLJAJOČI DOGODKI PRAZNOVANJA


ŽUPANJIN TEK ZA DOBER NAMEN, 29. septembra 2024, TŠC Trate
Lepo število udeležencev vseh generacij, predstavnikov vseh društvenih sfer, podjetij, znanih gostov in ostalih sodelujočih skupin in posameznikov na letošnjem dobrodelnem dogodku županje ob občinskem prazniku, so spet pričujoč dokaz za to kako izjemno v Občini Gornja Radgona, tako posamezniki kot celotna lokalna skupnost ohranjamo, krepimo in nadgrajujemo to čudovito dobrodelno noto. 
Višina vseh zbranih sredstev na računu RKS – OZ Gornja Radgona v okviru letošnjega dobrodelnega dogodka županje ob občinskem prazniku, znaša 4.278,00 EUR.
Iskrena hvala vsem!

Županjin tek za dober namen, 3 slike

Predaja nogometne žoge s podpisi nogometašev nogometnega kluba NŠ Mura, po zaključku dobrodelne licitacije.

licitacija žoge - 2 fotografiji


ODPRTJE VSEH PRIDOBITEV V OBČINI GORNJA RADGONA, 29. septembra 2024, Negova 

Na ploščadi pred novo mrliško vežico v Negovi so županja in predsedniki krajevnih skupnosti v občini simbolično prerezali trak za novo mrliško vežico v Negovi in vse ostale pridobitve, ki so nastale v času od zadnjega občinskega praznika. 

Odprtje vseh pridobitev v OGR, Negova, 29.9.2024Odprtje vseh pridobitev, mrliška vežica, Negova, 29.9.2024


OBELEŽITEV 50. OBLETNICE POBRATENJA Z OBČINO MLADENOVAC, 1. oktobra 2024 

Zasaditev drevesa prijateljstva v mestnem parku Gornja Radgona s krajšo prireditvijo.

zasaditev drevesa, 4 fotografije

Razstava - fotografski utrinki pobratenja skozi čas 
Razstava je na ogled do konca leta 2024 v avli Doma kulture Gornja Radgona

razstava - 50. obletnica pobratenja, delegacija OGR in Mladenovac, 1.10.2024
Razstava je bila na dan slavnostne akademije na ogled v telovadnici Partizan

PREDAJA NOVEGA AGREGATA POVELJNIKU CIVILNE ZAŠČITE OBČINE GORNJA RADGONA, 30. septembra 2024, Gornja Radgona
Občina Gornja Radgona je na pobudo Civilne zaščite Občine Gornja Radgona v letu 2024 v proračun občine uvrstila nakup Agregata za potrebe izpada električne energije v vodarni oz. prečrpališčih. Županja je v času občinskega praznika poveljniku Civilne zaščite Občine Gornja Radgona, Marku Šajnoviču, predala agregat v vrednosti 15.506,20 eur.      

agregat CZ, 30. 9. 2024predaja agregata poveljniku CZ GR, 30.9.2024


NOVO VOZILO – PROSTOFER, 1. oktobra 2024, Gornja Radgona 
Občina Gornja Radgona je iz proračuna za leto 2024 zagotovila novo vozilo za potrebe PROSTOFERJA za trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših, ki povezuje starejše osebe, s potrebo po prevozu. Novo osebno vozilo prostoferja je županja Urška Mauko Tuš, simbolično predala voznikom prostovoljcem na Mednarodni dan starejših, ki ga prav tako obeležujemo 1. oktobra – na dan našega praznika.

Prostofer 1.10.2024

Povzetek praznovanja letošnjega občinskega praznika v sliki in besedi (PDF)

VIDEO POSNETKI: